Week 20NEC - RODA JC

21-05-2000

Roda krijgt bekerwinst niet cadeau

 


Roda JC was van te voren de favoriet voor de eindzege in de Amstel Cup. De Limburgers, winnaars van de cup in 1997, moesten zodoende via de laatste strohalm Europees voetbal binnenhalen. Roda maakte de favorietenrol ook waar, maar kreeg de winst bepaald niet cadeau van de tegenstander NEC, dat vorige week notabene moest duimen om de nacompetitie te ontlopen. In een finale die niet bol stond van technisch sterk voetbal, versloeg de formatie van Sef Vergoossen uiteindelijk de Nijmegenaren met 2-0.

Doelpuntenmaker Bob Peeters verwoordde het na het duel wellicht het beste: "Bij zo'n finale gaat het niet om de schoonheidsprijs, maar om de hoofdprijs." De Belg, die voor het eerst een succes bij Roda meemaakte, sloeg daarmee de spijker op zijn kop. De schoonheid blonk niet van de Amstel Cup-finale af. Spannend was het wel, omdat NEC zich niet zomaar gewonnen gaf. Acht plaatsen zaten er tussen beide ploegen aan het einde van de KPN-Telecompetitie, maar in het derde onderlinge duel van dit seizoen was het verschil veel minder groot.


Bob Peeters toont trots de cupHoogvlieger Peeters kopt in

Roda wist alleen in het eerste half uur qua spel en score afstand te nemen van NEC. De ploeg uit Kerkrade kwam beter uit de startblokken dan de tegenstander. Dat resulteerde in een paar mogelijkheden voor met name Van Houdt en Valgaeren, maar het was uiteindelijk Peeters die de openingstreffer op zijn hoofd had. De lange spits scoorde zoals we dat van hem gewend zijn. Een vrije trap van Van der Luer knikte hij ogenschijnlijk eenvoudig langs doelman Bas Roorda van NEC, die kansloos was.


NEC kwam pas op gang toen het achter stond. Een dik half uur hadden de Nijmegenaren nodig voordat het aanvalsduo De Gier/Renfurm op gang kwam en daadwerkelijk werd gevonden voorin. Maar de twee stuitten keer op keer op doelman Kalac van Roda die een goede wedstrijd speelde. Waar hij dit seizoen nogal eens werd aangevallen op weifelende acties, was hij nu vaak de reddende engel voor de Limburgers. Bijvoorbeeld zes minuten voor rust, toen er vlak voor zijn doel een hectische situatie ontstond. Een harde knal van Van der Luer werd door scheidsrechter Luinge beoordeeld als terugspeelbal en hij gaf een indirecte vrije trap vijf meter voor de doellijn van Kalac. De Australiër liep goed uit en belette De Gier het scoren.


Hectiek voor Roda-doel


Ook na de rust, toen het spelniveau van de 101ste eindstrijd om de nationale cup verder terugzakte, bleef NEC jagen en gaf Roda steeds meer ruimte weg. Het geluk voor de ploeg van Vergoossen was dat de opponent moeite had met het opbouwende spel. NEC leek te veel te gokken op de individuele kwaliteiten van de spelers. De bevliegingen bleven uit. Uitblinker bij de Nijmegenaren was De Gier die zich volledig leegspeelde, op zoek naar zijn dertiende treffer in dit bekertoernooi. Maar ook hij kreeg het niet voor elkaar om NEC voor het eerst in het 100-jarige bestaan naar een hoofdprijs te schieten. Patrick Pothuizen schoot van dichtbij een bal veel te zacht op Kalac.


Senden verdient een ippon

Roda bleef het zichzelf moeilijk maken en had steeds meer letterlijk de handen en voeten nodig om de ploeg van trainer Ron de Groot (die wordt opgevolgd door Johan Neeskens) van het lijf te houden. Zo bleef een judo-beweging van Senden op Renfurm onbestraft. Spits Van Houdt kreeg tot driemaal toe de kans op de 2-0, maar faalde evenzovele keren. De eerste keer kopte hij verkeerd, de tweede maal maaide hij volledig over de bal en in derde instantie strandde hij -oog in oog met de doelman- op Roorda, die volgend seizoen de goal van Roda verdedigt.


De Belg stond wel aan de basis van de beslissende treffer. In de blessuretijd viel Van Houdt in het strafschopgebied over het uitgestoken been van Roorda en Luinge legde de bal op de stip. En zo schoot aanvoerder Eric van der Luer vanaf elf meter zijn ploeg naar de 2-0 en definitief Europa in. Een prijs waar de ploeg recht op heeft. Zeker gezien de ploegen die Roda eerder in dit bekertoernooi uitschakelde: Ajax, FC Utrecht en Vitesse. De prijs waar Roda -dat vanaf augustus in een nieuw stadion speelt- de laatste weken op gokte is binnengehaald. Een knappe prestatie.


Van der Luer op de schouders...

...Roorda teleurgesteld ...

... en Vergoossen proficiat.


Opstellingen:

NEC: Bas Roorda, Pieter Collen, Patrick Pothuizen, Danny Hesp, Hennie de Romijn, Marciano Schultz (77. Arno Arts), Marcel Koning, Anton Janssen, Bart Latuheru, Jack de Gier, Michael Renfurm.

Roda JC: Zelko Kalac, Ger Senden, Regilio Vrede, Marc Luypers, Ramon van Haaren, Bernard Tchoutang (86. Arno Doomernik), Joos Valgaeren, Eric van der Luer, Garba Lawal (78. Kevin van Dessel), Bob Peeters (70. Tom Soetaers), Peter van Houdt.

Scheidsrechter: Roelof Luinge

Toeschouwers: 40.000

Kaarten:
Geel: Pothuizen, Roorda (NEC) en Vrede (Roda JC).

Scoreverloop:
0-1 Peeters (20.)

0-2 Van der Luer (90., strafschop)


Reacties Roda JC:
Sef Vergoossen
Nol Hendriks
Joos Valgaeren

Reacties NEC:
Patrick Pothuizen
Bas Roorda