week 32


PSV - Roda JC

13-08-2000
JOHAN CRUIJFFSCHAAL PROOI VOOR PSV

In een halfgevulde en kokend warme Arena heeft landskampioen PSV de eerste prijs van het seizoen in de wacht gesleept. De Eindhovenaren waren in de strijd om de Johan Cruijffschaal met 2-0 de baas over Roda JC. Beide doelpunten vielen voor rust en kwamen op naam van Adil Ramzi en Ernest Faber. Bij de ploeg uit Eindhoven speelden vooral de aanwinsten Mateja Kezman en Adil Ramzi een goede wedstrijd.

De eerste helft begon goed met kansen aan beide kanten. Kezman wist in de tiende minuut gevaarlijk voor Zeljko Kalac te komen maar de boomlange keeper werd goed bijgestaan door zijn verdediging. Aan de andere kant was het Bob Peeters die een kans onbenut liet. De Belg ging op Ronald Waterreus af maar de eerste keeper van PSV wist onheil te voorkomen.

In de 29e minuuut was het wel raak. PSV zette een aanval op waar Roda geen antwoord op had. Ramzi torende hoog boven Mark Luijpers uit en liet Kalac volledig kansloos met een kopbal in de hoek. De Eindhovenaren gingen door maar zagen hun pogingen net niet beloond. Arnold Bruggink kreeg nog wel een grote kans, hij speelde zijn directe tegenstander uit maar lepelde bal net over het doel.

Na de gemiste kans van Bruggink ging PSV het wat rustiger aan doen. Roda kreeg wat meer grip op de wedstrijd en probeerde via Peeters dichter bij Waterreus in de buurt te komen. Veel uitgespeelde kansen kregen de mannen van trainer Sef Vergoossen niet . Nog voor rust wist juist de landskampioen de voorsprong uit te bouwen. Ernest Faber, in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Andre Ooijer, kopte ongehinderd uit een hoekschop keihard in.

Het begin van de tweede helft gaf geen ander beeld. Een aanvallend Roda en een op de counter loerend PSV. Bijna had deze speelwijze weer succes voor de mannen van Eric Gerets. Kezman haalde uit maar vond Kalac andermaal op zijn weg. De aanval van Roda stuitte keer op keer op een muur van PSV-verdedigers. De ploeg uit Eindhoven speelde een gewonnen wedstrijd en werd door Roda niet in de problemen gebracht. De verdediging van de ploeg uit Kerkrade had meer problemen. Kezman kwam een aantal keren gevaarlijk voor Kalac maar de spits ontbrak het op het laatste moment nog aan scherpte.

Met nog twintig minuten op de klok gooide Roda eindelijk een beetje de schroom van zich af. Van der Luer, de architect in de Limburgse ploeg, stuurde Bernard Tchoutang in de diepte. De spits uit Kameroen kon niet genoeg vaart aan de bal meegeven en Waterreus tikte de bal simpel naast. Tom Soetaers kreeg nog een kansje na een fout in de verdediging van PSV. Het ontbrak de Belg aan overtuiging en hij schoot de bal eenvoudig in de handen van de Eindhovense keeper. Vergoossen probeerde met het inzetten van twee nieuwe spitsen het tij nog wel te keren maar was PSV kwam niet meer in de problemen.

PSV: Ronald Waterreus; André Ooijer (35. Ernest Faber), Yuri Nikiforov, Kevin Hofland, Jan Heintze; Adil Ramzi (82. Dennis Rommedahl), Johann Vogel, Mark van Bommel; Arnold Bruggink (80. John de Jong), Mateja Kezman, Wilfred Bouma.

Roda JC: Zeljko Kalac; Gerrie Senden, Humphrey Rudge, Ramon van Haaren, Mark Luijpers; Kevin van Dessel, Sven Vandenbroeck (65. Igor Tomasic), Eric van der Luer, Tom Soetaers, Benard Tchoutang (80. Davy Zafarin), Bob Peeters (80. Gabor Torma).

Scheidsrechter: R. Bossen

Gele kaart: Hofland, Nikiforov, Van Bommel (PSV), Van der Luer, Van Haaren (Roda JC)
Rode kaart: