Column

Hoer Van Hilversum (29 augustus 2001)

Hoera, we gaan weer Europa in! Althans, de enkeling die zich een peperdure reis naar IJsland kan permitteren, want uiteraard hoef je van de club geen speciale aanbiedingen te verwachten. Dat zijn we gewend, dus daar malen we niet om. Maar dat Roda JC er nu ook alles aan doet om ook het thuisduel voor zoveel mogelijk mensen onbereikbaar te maken, is weer een typisch staaltje ouderwets beleid van een club die sinds jaar en dag bekend staat om de grenzeloze minachting van haar supporters en een klantvriendelijkheid die luttele centimeters buiten de VIP-ruimtes vervliegt als een ijsklontje op het voorhoofd van een ziedende Rodafan op een mooie voorjaarsdag in Waalwijk.Omdat Roda in al haar hebzucht zo stom is geweest om een deal te sluiten met de NOS, in de hoop veel centjes op te strijken voor een eventueel naderend topduel, heeft de Kerkraadse directie over het hoofd gezien dat de heren in Het Gooi weliswaar gaarne bereid zijn een potje voetbal op de buis te brengen, mits deze plaatsvindt in Amsterdam, Rotterdam, Heerenveen of de thuishaven van de toevallige knuffelpoeg van het moment, FC Utrecht dus, met Twente als goede tweede.
En dan weet je, op het moment dat Roda geen club van het kaliber Manchester United of Real Madrid loot, dat de NOS zwaar met de Kerkradenaren in haar maag zit en naar oplossingen zoekt die doorgaans niet bepaald in het belang van de club uitpakken.
Dit jaar heeft iemand op de burelen van de omroep verzonnen dat Roda best laat op een doordeweekse namiddag op TV kan, en het zal geen enkele Roda-watcher verbazen dat Theo Pickée en zijn aanhangsels zonder een seconde na te denken door de knieën gingen, waarbij zij -niet voor de eerste keer- hun eigen publiek verkwanselden voor niet meer dan een tikkeltje roem en een grijpstuiver. En wij maar denken dat Bob Peeters onze Judas was.

Zo kan het dus gebeuren dat Roda haar eerste Europese thuisduel van de huidige jaargang zal afwerken in een troosteloos leeg stadion omdat eenieder met een reguliere baan en alle supporters die buiten de Parkstadregio zetelen niet aanwezig kunnen zijn. Met de groeten van Theo, Marcel, ome Nol en Frank, die zo langzamerhand alle denkbare belangen boven het supportersbelang hebben gesteld en Roda's nieuw verworven eretitel 'De Hoeren van Hilversum' ook in de toekomst ongetwijfeld met verve zullen uitdragen.
Om de schijn nog even op te houden heeft de club, nadat er wat onrust op het internet was ontstaan, en er wat hatemail in ontvangst was genomen, zich volgens eigen zeggen, danig in de bocht gegooid en proberen te redden wat er te redden viel. Maar helaas, hun voorstel om de wedstrijd 15 minuten (!) te verschuiven werd lachend terzijde geschoven door het voetvolk van Mart Smeets.
Heel televisiekijkend Nederland, op dat moment vooral bestaand uit kinderen op zoek naar Sesamstraat, mag op 11 september dientengevolge gniffelen om de troosteloze Kerkraadse ambiance en de totale Limburgse afbraak van wat ooit een trots erepodium was: Het Europacup-toernooi.

Nu zijn we wel het een en ander gewend in Kerkrade, ook qua aanvangstijden. Vorige week nog moesten duizenden seizoenskaarthouders het avondmaal laten schieten of een uur verlof opnemen omdat Roda de aftrap van de wedstrijd tegen Feijenoord vervroegde zodat de Rotterdamse supporters de laatste trein niet zouden missen. De wereld op zijn kop? En het kan nog veel erger; Ooit speelde de club zelfs op een doordeweekse middag tegen Schalke 04 waardoor die laatste club in Kerkrade een thuisduel mocht spelen voor enkele duizenden werkloze kompels uit het Ruhrgebied.
Vorig seizoen mochten we het doen met een fantasie-elftal en een niet-speelgerechtigde spits, dit jaar zijn de supporters uit het stadion verbannen omdat de NOS Roda liever niet op prime-time op het scherm ziet en het bestuur, continu op de knieën voor welke grootgrutter dan ook, elke kwak uit Hilversum moeiteloos doorslikt omwille van een zak duiten die misschien net voldoende is om alle boetes en opgelopen schade van haar eigen falende veiligheidsbeleid te betalen.

We gaan Europa in? Laat dat 'We' in het vervolg maar achterwege.

A.N. Tipier